Запобігання домашньому насильству та профілактика булінгу

Згідно з положеннями Закону України «Про повну загальну середню освіту» на кожному рівні повної загальної середньої освіти освітній процес має організовуватися в безпечному освітньому середовищі, складовими якого є унеможливлення заподіяння учасникам(-цям) освітнього процесу фізичної, майнової та/або моральної шкоди, зокрема шляхом фізичного та/або психологічного насильства, експлуатації, дискримінації за будь-якою ознакою, приниження честі, гідності, ділової репутації (булінг (цькування), поширення неправдивих відомостей тощо).
      Насильство над дітьми – це фізичне, психологічне, сексуальне насильство або відсутність виховання та піклування про дітей батьками, особами-опікунами чи сторонніми людьми, які доглядають за дітьми. Насильство над дітьми може містити будь-яку дію насильницького характеру, нехтування, зловживання або нездатність, небажання чи невміння виховувати й опікуватися дітьми від батьків чи інших осіб, що призводить до фактичної або потенційної шкоди дитині. Може спостерігатися в сім’ї, у місці проживання дитини, на вулиці або в організаціях, школах чи громадах, з якими дитина взаємодіє.
Насильство та жорстоке поводження можуть мати різні форми, проте всі вони завдають шкоди здоров’ю, розвитку і соціалізації дитини. Тому ми постійно працюємо над створенням комфортного та безпечного освітнього середовища; сприяє набуття здобувачами освіти позитивного досвіду вирішення конфлікту мирним шляхом і покращення атмосфери в колективі; підвищення культури спілкування; вплив на зменшення кількості правопорушень.
       Нагадуємо, що держава гарантує кожному громадянину право на отримання безоплатної правової допомоги за номером Єдиного контакт-центру: 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів); номер телефону Урядової гарячої лінії з попередження домашнього насильства: 1547; телефонні номери Національної «гарячої» лінії: 0 800 500 225 або 116 111 (для дзвінків з мобільного). Важливо знати, що діти мають право безоплатно отримати послуги адвоката (складання заяв, представництво в суді). З квітня 2020 року безоплатна правова допомога (БПД) створила в месенджері Telegram чат «Правова допомога протидії насильству», де постраждалі від домашнього насильства та свідки можуть отримати консультацію юристів щодо захисту своїх прав. За правовою консультацією можна також звернутися, написавши повідомлення у месенджер Facebook-сторінки системи БПД, у публічний чат Telegram-каналу «Безоплатна правова допомога», у приватний чат системи БПД у Telegram або Viber, а також через мобільний застосунок «Безоплатна правова допомога».

У разі виявлення фактів насильства:

  • Протягом доби за допомогою телефонного зв’язку, електронної пошти інформує уповноважений підрозділ органу Національної поліції та Службу у справах дітей (у разі коли постраждалою особою та/або кривдником є дитина),
  • забезпечує надання медичної допомоги (у разі потреби)
  • та фіксує необхідну інформацію в журналі реєстрації фактів виявлення (звернення) про вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі (закладу освіти) за формою згідно з додатком 3 Наказ МОН України від 02.10.2018р. №1047 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо виявлення,реагування на випадки домашнього насильства і взаємодії педагогічних працівників із іншими органами та службами» (витяг)):
  • У разі виникнення підозри щодо домашнього насильства, жорстокого поводження з дитиноюабо якщо є реальна загроза його вчинення (удома. з боку однолітків, з боку інших) уповноважена особа
  • зустрічається з дитиною, стосовно якої є інформація про жорстоке поводження щодо неї;
  • намагається розговорити, встановити контакт, довірливі стосунки; Ø надає емоційну підтримку.
  • забезпечує надання медичної допомоги (у разі потреби) У разі підтвердження факту жорстокого поводження чи насильства щодо дитини
  • повідомляє працівників психологічної служби закладу освіти,
  • а працівник психологічнї служби за потреби складає план корекційної роботи та здайснює соціально-педагогічний супровід з жертвою та її кривдником, особливо, якщо останнім є інший учень (учні) закладу, та у разі необхідності.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *